Facebook button
Get Adobe Flash player

Raszta készítés, javítás

Bejelentkezés: nesta.haircoholic@gmail.com

raszta

A “klasszikus” raszta (dreadlock) valódi hajból készül, általában sajátból, de pótlással is megoldható.

Az európai haj “rasztázása” különös szakértelmet kíván, ezért nem mindegy, hogy milyen kezekbe kerülsz. Tehát, ha a legjobbat szeretnéd kihozni a hajadból vagy már meglevő rasztádból, akkor nálunk a helyed!

16 éves gyakorlattal rendelkezünk dreadlock készítés terén!

Ez a frizura nem európai hajhoz lett kitalálva, ezért a raszta haj különös odafigyelést igényel.

Filces állaga nem a kosztól, vagy kemikáliáktól alakul ki, hanem a rasztázás során felszakad a kutikula (a haj külső fedőhámja) és ezek kapaszkodnak össze. Fontos a gyakori horgolás és a folyamatos karbantartás. Végleges “formája” hajtípustól függően hónapok alatt alakul ki. Tehát, nem úgy működik, hogy egyszer megcsináltatod és utána örökre szép marad… Sőt, első körben olyan sem lesz, mint pl. Bob Marley-é. Sokkal több macera van vele, mint egy átlagos hajjal. Ezért jól át kell gondolni, hogy valóban vállalod-e. Ha nem akarod, hogy igénytelennek tűnjön, akkor eleinte 1,5-2 havonta érdemes áthorgolni az egészet, illetve mivel havonta átlagosan fél cm-t nő a hajad, a töveket sem szabad elhanyagolni, különben összenőnek a tincsek. Ezt természetesen megcsináljuk helyetted! Ha betartod a tanácsainkat, akkor gyönyörű, irigylésre méltó dreadlockod lesz:)

A tincseid lehetnek vastagok (kb. 2 cm átmérőjű), közepesek (kb. 1,5 cm átmérőjű), vékonyak (kb. 1 cm átmérőjű) és mikrok (0,5 cm átmérőjű), de érdemes tudni, hogy minden hajtípusnak megvan az a vastagsága, amit “szeret”. Például egy nagyon selymes, szőke hajból nagyon nehezen állnak össze vastag tincsek és nagy valószínűséggel hamarabb kezd bomlani is. Leginkább a vékony, kb 1 cm átmérőjű tincseket javaslom minden hajtípushoz.

Ha rászánod Magad és megcsináltatod, kérlek, frissen mosott hajjal gyere, és ehhez a “WU2 normál hajra” sampont, vagy a “Head and shoulders (Sensitive)” termékcsalád  tagjait ajánlom, illetve az a legjobb, ha az “akció” előtti többi hajmosát is ezzel végzed. Tapasztalataink szerint ha ezzel a samponnal mosod meg a hajad rasztázás előtt, akkor sokkal szebben és egyszerűbben összeállnak a tincsek. A balzsamot pedig felejtsd el! (Ha egyik termék sem szimpatikus, akkor persze használhatsz mást is, de fontos, hogy minél kevesebb ápoló összetevőt tartalmazzon.) 

.

Egy szép dreadlock elkészítéséhez érdemes min. 20-25 cm-es saját hajjal nekiugrani, de természetesen elkészítjük rövidebb hajból is, ám ilyenkor óvatosabban kell kezelni, illetve gyakrabban kell javítgatni, mert a viszonylag frissen vágott végek szeretnek kibújkálni a helyükről, próbálják “visszanyerni” eredeti alakjukat. Persze ez is nagyban függ a saját haj állagától. (Az, hogy göndör/hullámos-e a hajad, nem igazán befolyásoló tényező, inkább a szárazsága és roncsoltsága számít.) 

Ha túl rövidnek találod a hajad és nincs türelmed megvárni, amíg megnő, akkor a rasztád észrevehetetlen pótlással is megoldható. Ehhez jó, ha rendelkezel min. 10-15 cm saját hajjal. A pótlás rasztázáshoz kiváló állagú, emberi hajból készül. Erről bővebb infót a “Raszta készítés pótlással” menüpontban találsz.

.

A raszta haj mosható és festhető, ezeket a műveleteket horgolás előtt érdemes megejteni.

.

Sajnos a raszta károsítja a hajadat, ezért ha csak pár hétre vagy egy konkrét alkalomra szeretnéd, akkor a műrasztát ajánlom (ha nem szeretnéd, hogy úgy nézzen ki, mint a műraszta, de szeretnéd, hogy ugyanazon az elven működjön, azt is meg tudjuk oldani).

Kövess minket a Facebookon! Katt ide és like! :)

Szolgáltatásaink