Facebook button
Get Adobe Flash player

Gyakori kérdések a raszta hajról


Mennyibe kerül?

Az ár hossztól, vastagságtól függ. Az „Árak” menüpontban megnézheted az árlistát, ahol minden lehetőségre megtalálod az árat.


Miért ilyen drága, amikor más “szeretetből” megcsinálja?

Azért, mert jelentős minőségeli különbségek vannak, ami nekem komoly izommunka és az ízületeimet is rendesen hazavágja, illetve nem hetekig készül, hanem max 1 nap. Továbbá én adózom, önfenntartó vagyok, nem zsebpénzért dolgozom, sajnos “szeretetből” nem tudok bevásárolni a boltban, sem a postán csekket feladni..

Ha ez nem szimpatikus és inkább “szeretetből” csináltatnád meg, akkor lépj tovább, sajnos nem én vagyok az embered!

Kell előleget fizetni?

Igen, sajnos a rengeteg kamu-időpontfoglalás miatt kénytelen vagyok előleget kérni, ami 15 000 Ft. Ez természetesen levonódik a végösszegből és személyes átadás esetén adok róla elismervényt, banki utalás esetén pedig maga a bank. Ha eltűnsz, az előleget nem áll módomban visszaadni. Ha az “akciót” megelőző 3 min. 3 napon belül értesítesz a lemondásról/betegség miatti átrakásról, akkor ok, nézhetünk egy új időpontot. Viszont ha véglegesen meggondoltad Magad, sajnos nem jár vissza az előleg, ezért kérlek, gondold át alaposan, mielőtt időpontot foglalnál!

Amennyiben póthajjal szeretnéd a frizurát, az előleg a póthaj ára, amit a “Raszta árak” menüpontban találsz meg.  Fontos tudnod, hogy ha kifizetted az előleget, és közben meggondolod magad, vagy szó nélkül el sem jössz, akkor nem áll módomban visszafizetni. Ha valami közbejön és előre szólsz, akkor elnapolhatjuk a dolgot, ez esetben nincs semmi gond :)

Milyen hosszú saját hajra van szükség?

Leginkább min. 20-25 cm-es hajjal érdemes nekiugrani az elkészítésnek, de saját felelősségre már 10-15 cm-es hajból is ki tudunk hozni egy rasztát.


Mennyi ideig tart a művelet?

Szintén hossztól és vastagságtól, a hajad állagától, illetve egyes környezeti hatásoktól is függhet. Észrevételem szerint minél rövidebb a haj, annál nehezebben áll össze.

De átlagosan 7-8 óra az elkészítés, de ez lehet több/kevesebb is, tehát nem érdemes más fontos programot tervezni az adott napra.


Megmossam rasztázás előtt?

Igen, az a legjobb, ha frissen mosott, kifésült hajjal jössz. Ehhez és a későbbi mosásokhoz a “WU2 normál hajra” típusú sampont, vagy a “Head and shpulders” samponokat ajánlom. Nagyon kérlek, hogy ne használj balzsamot, mert nem fog ősszeállni a hajad!

Kérlek, hogy raszta javításra is tiszta, frissen (max egy nappal korábban) mosott hajjal gyere!


Lehet mosni/ápolni a raszta hajat? Ha igen, hogyan?

Igen, lehet mosni!

(Az öntisztulással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de én inkább azt javaslom, hogy 2-3 hetente azért mosd meg!)

Viszont elkészítés után 2-3 hétig nem ajánlott (persze ha már nagyon nem bírod, akkor óvatosan megmoshatod). Ha korábban gyakrna mostad, előfordulhat, hogy “lázadni kezd” a fejbőröd, bekorpásodik, viszketni kezd, ezt a “Head and shouldres Sensitive” samponnal, vagy pl. a Pantene-nek van egy vizes alapú, fújós balzsamja, amit ráfújkálhatsz a fejbőrödre (a tincsekre ne!). Ugyanez jó abban az esetben is, ha a sampon kiszárította a fejbőrödet és emiatt viszket.

A sampont érdemes egy fújós flakonban felvizezni és úgy ráfújkálni a fejbőrre, belepaskolni és jó alaposan belepaskolni (de nem dörzsölni!), majd jó alaposan kiöblíteni (szintés paskolós, nyomkodós mozdulatokkal).

Utána óvatosan nyomkodd ki belőle a vizet egy (vagy több) törölközővel! Amikor már nem csöpög, kibontva hagyhatod magától megszáradni, vagy kicsit meg is hajszárítózhatod. Ha úgy érzed, hogy a sampon kiszárította a fejbőrödet, húzódik, viszket, akkor fújhatsz a bőrre egy kicsit a fent említett Pantene (vagy bármilyen márkájú, de mindenképp vizes alapú, hidratáló, NEM OLAJOS balzsamból).

Nagyon fontos, hogy a hajadat kiengedve szárítsd, legyen szellőzése, ne hagyd rajta sokáig a törölközőt, különben bepálhat a bőröd.

A mosást célszerű horgolás előtt elvégezni, hogy kibújkáljanak azok a szálak, amik ki akarnak jönni, mosás után pedig jól át lehet horgolni az egészet.

A horgolás sima, rövidáru boltban kapható horgolótűvel történik, gyakorlatilag a horgolótű segítségével behúzgáljuk a kiálló szálakat a tincsbe. Ez elég türelemjáték, de ha ügyes vagy (vagy van egy ügyes és türelmes ismerősöd), akkor otthon is elvégezhető, de mi is nagyon szívesen megcsináljuk Neked (és persze a lenövéseket is rendberakjuk)! :)


Festhetem is?

Igen, festheted, kb ugyanúgy, mint a normál hajat, csak kicsit óvatosabban. Több festékre lesz szükséged, mint általában, mert a raszta eléggé beissza. Éppen ezért kell jobban odafigyelni az öblítésnél is.

A “kezdő” friss rasztáknál ugyanúgy nem ajánlom az első 3 hétben, mint a mosást, úgyhogy jobb, ha frissen festett hajjal jössz.

Festés után nem árt beiktatni egy karban tartást.

Mekkora tűvel horgolsz?

Több méretet használok, személyre  szabottan, a tincseidhez megfelelő legkisebb horgolótűvel.

Ha meguntam, tényleg jöhet a nullásgép? Mennyire károsít?

Nem feltétlenül. Le lehet növeszteni, és csak akkor levágni, amikor már hordható hossza van, vagy esetenként ki is lehet bontani. Ez attól függ, milyen állagú volt a hajad korábban és mennyire állt össze, hányszor volt horgolva stb. 

A normál raszta eléggé károsít, mivel az elkészítés során felszakad a haj fedőhámja és ezek kapaszkodnak össze, illetve horgolás során is szakad picit a haj, szóval érdemes inkább lenöveszteni, mint kibontani. Persze láttam már olyat is, hogy kibontás után gyönyörű haja volt az illetőnek, ez is egyéntől függ.

Vállalsz kibontást is?

Nem, sajnos ezt nem tudom elvállalni, mert már nagyon tönkrementek a kézízületeim.

Házilag talán egyszerűbb is, a kibontás nagyjából a készítés ellenkezője. A mosásokat pár hétig olajos, ápoló samponokkal és balzsamokkal érdemes végezni, akkor meglazulnak a tincsek, majd amikor már úgy látod, hogy bontható, akkor a végektől felfelé haladva óvatosan kell fésülgeni (centiről centire). Ujjakkal is lehet lazítgatni és közben is hajolajozni.

Bontás során a nyakadba fog szakadni az összes hajszál, ami az idő során kihullott (természetes esetben napi 100 szál), csak a tincsek nem engedték kihullani. Ez elég ijesztőnek fog tűnni, de természetesnek számít (kivéve, ha azért hullik ki a hajszál, mert tépve bontják) 

Készülhet póthajjal is? Milyennel?

Igen, készülhet pótlással is, erről részletesebben a http://haircoholix.com/raszta-keszites-potlassal menüpontban olvashatsz.

Mennyire ugrik össze?

Pár centivel, de attól függ, mennyire vannak elvékonyodva a végei, milyen vastag tincseket kérsz és hogy vissza kell-e horgolni a végeket.


Vállalsz garanciát a munkáidra?

Igen, minden munkámra garanciát vállalok.

Ez javítási  garancia, nem pénzvisszafizetési. Tehát, ha mondjuk kibomlott vagy ilyesmi, akkor kijavítom a hibát. Ehhez viszont az kell, hogy max. 2 héten belül értesíts a problémáról. Ez idő alatt minden esetleges probléma kiderül (de szerencsére erre nem nagyon van példa)

Sajnos a raszta haj az, ami mindenképpen leamortizálódik egy idő után, tehát foglalkozni kell vele, és be kell tartani néhány dolgot a kezelésével kapcsolatban.


Házhoz is jössz?

Nem, sajnos nem áll módomban házhoz menni.


Mit hozzak magammal?

Ételt, italt és egyéb életbe maradáshoz nélkülözhetetlen dolgokat ne felejtsd el! Hozhatsz laptopot (van WiFi), könyvet, sört, bármit, de kísérőt légyszi ne! :)

Fejpánt, hajgumi, esernyő sem árt :)


Vesztek levágott raszta tincseket?

Nem veszek levágott tincseket, ezügyben kérlek, ne is keressetek!

Jöhetek még ma?

Sajnos teljesen kizárt, hogy még ma tudlak fogadni.

Fontos tudnod, hogy Rajtad kívül mások is szeretnének ilyen frizurákat, akik lehet, hogy hamarabb bejelentkeztek, így valószínű, hogy várnod kell. Ez lehet pár nap, de akár 2 hónap is.

Érdemes minél előbb időpontot foglalni!


Mikor jelentkezzek be?

Minél előbb! Lehet hogy mázlid van, és valaki lemondta, akkor ugyanis pár napon belüli időpontot tudok adni, de az is lehet, hogy 3-8 hétre előre be vagyok táblázva. Szóval ha konkrét alkalomra szeretnéd az új séródat, akkor minél előbb foglald le az időpontot!


Megvan az időpontom, de mégsem tudok elmenni. Mit tegyek?

Nincs semmi gond, csak kérlek mindenképp jelezd előre, hogy nem tudsz jönni! (Ha a megbeszélt időpont előtt 10 perccel jön közbe valami, és akkor szólsz, még az is jobb annál, hogy nem tudom mi van és 2 órát várlak..) Ha időben lemondod, akkor nagy valószínűséggel  tudok helyetted mást hívni és nem kell heteket várnia + így nekem sem lesz üresjáratom.

Kövess minket a Facebookon! Katt ide és like! :)

Szolgáltatásaink