Facebook button
Get Adobe Flash player

Korábbi kellemetlen tapasztalataim miatt és a későbbi félreértések elkerülése érdekében gondoltam összeszedek néhány fontos infót, amit a fodrászkodás előtt érdemes tudni :)

(Nem vagyok ám ennyire neurotikus, de tényleg nagyon sok a rossz tapasztalat és nem szeretnék sem újabbakat, sem a régieket újra átélni! :D)

Rólam

Ildi vagyok, 33 éves, afrofodrász, hajhosszabbító, raszta-specialista. 17-20 éve készítek különböző frizurákat. Eleinte csak hobbyból, 15 éve viszont főállásban. Budapest belvárosában.

Időpont foglalás

Előzetes időpont-egyeztetés alapján dolgozom. Időpontot kérhetsz rövid, személyes konzultációra, vagy konkrét frizura készítésre. 

Legegyszerűbben a nesta.haircoholic@gmail.com e-mail címen vagyok elérhető (gyakran nézem, amint tudok, válaszolok),

A rengeteg komolytalan bejelentkezés és egyéb kellemetlenségek miatt sajnos MINDEN póthajas frizura elkészítésre CSAK akkor tudok konkrét, fix időpontot adni, amikor már megkaptam az előleget (afro, műraszta esetén minimum 25 munkanappal a kiszemelt időpont előtt). Előtte csak a legkorábbi lehetséges időpontot tudom megmondani. Ha már ajánlottam egy lehetséges időpontot, de még gondolkozol, vagy lassan küldöd az előleget és időközben lefoglalja valaki más az időpontot, akkor arról sajnos lecsúszol és már csak egy későbbit tudok felajánlani.

Előleg

Mivel drága alapanyagokkal dolgozom és rengeteg az érdeklődő, viszont sajnos sokan úgy foglalnak időpontot, hogy nem is gondolják komolyan, ezért kénytelen vagyok MINDEN póthajas frizurára előleget kérni. Ezzel biztosítom be magam, hogy nem fölöslegesen rendelem meg a frizurádhoz az anyagot, nem fölöslegesen “ugrasztom” a Segítőimet és nem fölöslegesen várlak, vagy dolgozom napokig-hetekig a szetteden. Korábban nagyon sok kellemetlenségem származott abból, hogy foglaltam valakinek az időpontot, aki el sem jött, még egy e-mailt sem küldött, más viszont szívesen jött volna aznap. Így az én napom is el lett szúrva és a fodrászkodást komolyan gondoló vendéget sem tudtam fogadni.

Az előleg minden esetben levonódik a végösszegből, tehát a végén már csak az összeg maradékát kell kifizetned. A foglalót ideadhatod egy személyes találkozó keretein belül, ebben az esetben helyben adok egy átvételi elismervényt, vagy a bankszámlámra is utalhatod/befizetheted, ilyenkor a banki bizonylat igazolja  a befizetést.

Az előleg legtöbb esetben a végleges ár fele. (Akadhatnak kivételek, pl olyan frizuráknál, ahol az anyagköltség magasabb, mint maga, a munkadíj, mindenképp jelzem, ha ilyenről van szó, ebben az esetben általában az anyagköltséget kérem előre.)

Természetesen ideadhatod előre a teljes összeget is, ebben az esetben nincs utólag fizetendő.

Amennyiben nem jelensz meg a megbeszélt időpontban és erről nem is értesítesz, vagy időközben meggondolod magad (és már megrendeltem az anyagot) az előleged sajnos elúszott.

Ha értesítesz (akár aznap -még mindig jobb, mintha nem jeleznél-, de kérlek, ha lehet, inkább minél előbb szólj, hogy én is aszerint tudjam alakítani a programomat!), hogy közbejött valami, lebetegedtél, vagy bármi és nézzünk egy új időpontot legfeljebb 2 hónapon belül, akkor nincs semmi gond, az előlegedet ugyanúgy tartom, viszont ha teljesen meggondoltad magad, akkor már csak max. a hajat tudom visszaadni.

Az előleg kifizetésétől sajnos nem áll módomban eltekinteni, csak a több éves törzsvendégeimnél. (Elnézést, de rengetegszer ültettek már fel és ezt megelégeltem)

Maradék összeg kifizetése

Az előleg kifizetése után a végösszeg maradéka a frizurakészítés napján reggel (kezdéskor), helyben, készpénzben, Magyar Forintban fizetendő. Amennyiben előre kifizetted a teljes összeget, akkor természetesen utólag már semmit nem kell fizetned.

Részletfizetésre (az előleg/maradék-on kívül) sajnos nincs lehetőség és hitelbe NEM dolgozom!

Átfutás

Különleges, kizárólag import termékekkel dolgozom, mindent a vendég kérésének megfelelően rendelek egyenesen a gyártótól. Ezért kell egy kis idő, mire megérkeznek. Átlagosan 1,5-3 hét szokott lenni az érkezés, de mivel sokan járnak hozzám, ennyit valószínűleg amúgy is várnod kellene, tehát érdemes mielőbb lefoglalni az időpontot, főleg, ha konkrét eseményre szeretnéd a frizurát. Természetesen ha előbb megérkezik az anyag és van szabad hely, akkor értesítelek és felajánlok egy korábbi időpontot is.

Műrasztánál ez az átfutási idő akár több is lehet, mert a tincseket én, kézzel készítem. (És értelemszerűen, ha vendégen dolgozom, nem tudok közben tincseket is gyártani.)

Persze az is előfordulhat, hogy lemondás volt, vagy épp nincs annyi munkám és akár már másnap tudlak fogadni pl. egy saját hajas raszta készítésre, amihez nem kell anyag, vagy van készleten az afrofonáshoz szükséges póthajból. Mindezt megbeszéljük e-mailben.

Garancia

Minden munkámra garanciát vállalok, ha betartottad az ápolással kapcsolatos tanácsaimat és két héten belül értesítesz a problémáról, valamint ki is javítjuk a hibát! Ennyi idő alatt ki kell buknia, ha esetleg valami gond van, de ez nem jellemző.

Arra az esetre nem vonatkozik a garancia, ha otthon, a suliban/munkahelyen nem tolerálják az új hajviseletedet és kibonttatják Veled. Ez nem elkészítési probléma, ezért érdemes utánajárni, hogy szüleid, ofőd, iskolaigazgató, főnököd hogyan reagálna az új külsődre. Továbbá arra sem, ha egyértelműen látszik, hogy pl. belekaszaboltál, vagy bármilyen más módon szándékosan belebarmoltál a műraszta tincsbe – igen, sajnos ilyenre is volt példa.

Nagyon-nagyon ritkán sajnos allergiás reakció is felléphet, amire szintén nem érvényes a garancia.

(Viszketés sajnos normális esetben is előfordulhat eleinte, főleg nyáron, mivel eleve izzad a fejbőröd és gyakorlatilag olyan, mintha egyész nap műszálas pulcsit viselnél a 40 fokban, de ez hamar elmúlik, különösen, ha már rutinosan kötözgeted ide-oda :))

Előkészületek

Kérlek, hogy minden “beavatkozásra” tiszta, lehetőleg 1-2 napon belül mosott, hajformázó-mentes, kifésült hajjal érkezz (persze ha már rasztád van, ne vsüld ki:))!

(Sok téves infó kering a neten pl. raszta készítéssel kapcsolatban, illetve előfordul, hogy a raszta készítőknek is más a véleményük a dologról, sokszor olvasom, hogy mosatlan, fésületlen, gubancos hajjal kell jönni, de ha úgy döntesz, hogy nálunk csináltatod meg szép új tincseidet, kérlek, az én tanácsaimat kövesd!)

Az “akció”

Mivel ezek hosszadalmas munkák, nem kezdjük el délután! Az afrofonásokat reggel 8-kor, legkésőbb 9-kor, a rasztákat pedig a munka méretétől függően max. 10-11-kor kezdjük.

A raszta javításokat többnyire egyedül csinálom, de sokszor segédet is hívok, hogy gyorsabbak legyünk. Viszont… ha Te kifejezetten ragaszkodsz ahhoz, hogy ketten csináljuk, akkor a munkadíj a duplája lesz.

Nem azt mondom, hogy tutira egész nap nálam fogsz ülni, de nem érdemes az akció napjára más fontos programot szervezned, mert minden ember haja más és más, előfordulhat, hogy az átlagos elkészítési időnél tovább fog tartani a művelet, de persze az is lehet, hogy korábban végzünk. Ez a hajadtól is függ, illetve még nagyon sok mindentől, pl. hogy bírod az ülést, kell-e tartanunk cigiszünetet. Én nem nagyon szoktam megállni munka közben, de megértem, ha a vendég időnként feláll egyet nyújtózni, hiszen tényleg nehéz ennyi időt végigülni. Ez elsősorban a hosszabb munkáknál lényeges, mint pl. az afro, raszta, hajhosszabbítás.

Ételt, italt, egyéb életben maradáshoz szükséges dolgokat érdemes magaddal hozni! :)

Fontos: érkezés! Kérlek, a megbeszélt időpontban érkezz! Ha pl. 9:00-ra beszéltük meg a találkozót, akkor kérlek 9 órakor érkezz meg, hiszen én is úgy készülök! Ha előreláthatólag 10-15 percnél többet késel (dugóba kerülsz, késik a vonat, nem jár a metró, elhúzódott ez előző programod, akármi), kérlek, küldj egy sms-t, hogy tudjam, hogy jössz! De kérlek, 15-20-30-40-50 perccel korábban se érkezz, mert én is úgy alakítom a programomat és mivel mindent én intézek a cégnél, előfordulhat, hogy épp postán, boltban, könyvelőnél, zuhany alatt, vagy akárhol vagyok. Általában 10 perccel a megbeszélt időpont előtt én már készen állok, de a 20-30 (vagy esetleg több) perccel korábbi kezdésre nem vagyok felkészülve (ha csak nem jelzed előre, hogy pl. a közlekedéstől függően előbb is érkezhetsz, mert akkor arra készülök).

Továbbá, ha 1 órával a megbeszélt időpont után sem vagy itt és semmi értesítést nem küldesz erről, akkor automatikusan úgy veszem, hogy nem jössz. Az előlegget edig buktad.

Egy újabb tapasztalat: “Jaj, ideértem fél 11 re másfél órás késéssel, de egyre legyünk már kész egy amúgy 9 órás munkával”. Öhm.. Az ilyenbe jobb, ha bele sem kezdünk. 

Illetve: értem én, hogy unalmas mondjuk egy több órás raszta javítás, de ha Te úgy döntesz, hogy elmész, mert már nem bírod tovább és folytassuk inkább holnap, akkor is ki kell fizetned a teljes összeget, plusz a folytatásra megbeszélt egyéb más megbeszélt időpontban újra a teljes munkadíjat, mivel az én időbeosztásommal játszol. Kivételt képeznek ezalól a tényleg el nem készült hajak, pl. ha már 12 órája veszettül csináljuk, de még mindig van, az más, mintha Te 2 óra után közölnéd, hogy inkább haza/bulizni mennél..

!!! Kísérők !!!

Mint azt már 1000X említettem, rühellem, ha valaki kísérőt hoz.

Ezért bevezetjük, hogy ha kísérőt hozol, kísérőnként + 10 000 Ft-ot számolok fel a végösszegnél. Akkor is, ha csak fel-le mászkál, Mekibe, ide-oda, az még idegesítőbb.

Kérlek, ha teheted, inkább egyedül gyere hajazni, mert tapasztalataim szerint még a legtürelmesebb emberek is nehezen viselik a várakozást!

Legtöbbször már maga a Vendég is nyűgös lesz pár óra ülés után (érthető okokból), de neki van motivációja végigülni, amíg a Kísérőnek nincs és szegény halálra unja magát.

És őszintén szólva eléggé zavaró, ha figyelnek munka közben, folyton kerülgetni kell valakit, ki-be kell engedni, fel-alá járkálnak mellettem, totyorognak a lábam alatt, vagy fél percenként nézegetik az órát, kérdezgetik, hogy mennyi van még… Ez nagyon zavaró, még ha nem is szólok érte. lyenkor már nem tudok teljes erővel a munkára koncentrálni (sőt, konkrétan felidegesít), így a hajad elkészítése is lelassulhat.

Ha mégis ragaszkodsz a Kísérőhöz, kérlek, a birkatürelmű barátaid közül válassz! :) És felszámoloma fent említett 10 000 Ft/fős díjat is. 

Gyereket nagyon kérlek, NE hozz! Még a legjobban nevelt lurkó is hamar nyűgös lesz a várakozástól. Nem vagyunk arra berendezkedve, hogy lekössük a figyelmét, és a helyiség is tele van olyan drága, törékeny dolgokkal, amikben akaratlanul is kárt tehet. Tapasztalat. Kérlek bízd rá valakire erre az időre!

Ami még fontos: kérlek, beteg Kísérőt semmiképp se hozz! Minden évben minimum 10x fertőz meg nyakamba köhécselő anyuka, haver, bátyó…

Sőt, kérlek, ha nem muszáj, Te se gyere fertőző betegen, lehetőleg ilyen esetben beszéljünk meg új időpontot (természetesenilyen esetben nem bukod az előleget, meg semmi ilyesmi)! Én sem szeretnék megint 2 hétig 40 fokos lázzal feküdni és a többi Vendégemnek sem szeretném továbbadni, illetve többet költeni gyógyszerekre, mint a bevétel.

Kaja, pia, WiFi, egyéb móka…

Szélessávú internet eléréssel rendelkezünk (természetesen Vendégeink ingyenesen használhatják a wifit), így ha gondolod, hozhatsz laptopot, tabletet, vagy telefonon is tudsz böngészgetni, netán be is csekkolhatsz a HaircoholiX-hoz! ;)

Ha a beszélgetéshez nincs kedved, akár olvashatsz, tanulhatsz, netezhetsz, filmet is nézhetünk, vagy zenét is hallgathatunk, de utóbbit csak ha egyezik az izlésünk :P

Ha nem szeretnél szendvicseket, vagy bármilyen ételt hurcolni, természetesen ételrendelésre is van lehetőség, rengeteg étterem szállít ide kaját. Van alattunk egy Meki is. Viszont az félreértések elkerülése végett: a rendelt ételedet/italodat Magadnak kell állnod, ez nincs benne a munkadíjban. És légyszi valami munka közben ehetőt intézz, hogy addig is haladjunk! :)

Ha szívesen meginnál menet közben 1-2 sört, cidert, vagy bármit, abban is benne vagyunk (viszont a korábbi rossz tapasztalatok miatt azért csak óvatosan ezekkel)! A lakásban tilos a dohányzás, ki kell menni a gangra, ezért ezt ha lehet, próbáljuk a lehetőségekhez mérten minimálisra szorítani, mert nagyon sok időt elvisz.

Közlekedés, parkolás

A környék parkolási szempontból nem túl jó. Fizetős és elég zsúfoltak, megy a box a parkolóhelyekért, szóval nem egyszerű a helyzet ilyen szempontból.

Érdemes tehát a tömegközlekedést választani. Persze ez csak javaslat.

Ha mégis kocsival jönnél, érdemes elegendő pénzt bedobni, hogy ne kelljen munka közben a parkolóóra miatt aggódni, netán lerohangálni a kocsihoz.

Szerencsére Budapest egyik legközpontibb részén vagyunk, tömegközlekedés szempontjából egyszerű a helyzet! :)

Haj, levágott, megunt (mű)raszta tincsek felvásárlása

Rengetegen kérdezitek, hogy veszek-e eladó hajat, megunt műrasztát, vagy levágottt raszta tincseket. Napi  296xxx e-mail-t és telefont kapok a témában és ez elég bosszantó, különösen akkor, ha épp a létrámon állva rögzítek egy tincset és egy ilyen kérdés miatt kell lemásznom… A válaszom NEM, még mindig nem veszek, ezért kérlek, NE is keressetek ez ügyben!

Szolgáltatásaink