Facebook button
Get Adobe Flash player

Előkészületek

Érdemes lélekben is felkészülni a raszta készítésre, mivel ez egy hosszú távú, nem kibontható frizura.

Nem elég csak megcsinátatni. Ahhoz, hogy szép is maradjon, folyamatos, szakszerű karbantartás szükséges, mivel a hajad lenő és eleinte a tincsek is szálasodnak és ezeket bizony kezelgetni kell. Az, hogy milyen gyakorisággal, a hajtípusodtól függ, de eleinte érdemes 1,5-2 havonta rendberakni a töveket és a tincseket. Fontos tudni, hogy egy alkalmom után nem lesz Bob Marley-szerű, tömött rasztád, ez hosszú hónapok (esetleg évek) eredménye.

Amennyiben rászántad Magad és megcsináltatod ezt a frizurát, érdemes “fizikailag” is felkészülni. A hajadat meg kell szabadítani az ápoló anyagoktól, ezért azt javaslom, hogy térj át olyan samponra, ami a lehető legkevesebb ápoló adalékanyagot tartalmazza. Ilyen pl. a “WU2” sampon normál/zsíros, esetleg korpás hajra, vagy a “Head and Shoulders” samponjai, de a “Panthene”-nek is vannak átlátszó, tisztító sampojai. Fontos, hogy balzsamot ne használj, mert attól nagyon nehezen áll össze a haj. Ha ezek a samponok kiszárítják a fejbőrödet, viszket, húzódik, akkor javaslom, hogy vizes alapú, fújós balzsamot fújj a fejbőrödre (pl. Pantene). 

Az elkészítésre kérlek, frissen (max. 1 napon belül) mosott, hajformázó-mentes hajjal érkezz!

.

Elkészítés

Elkészítéskor tincsekre szedjük a hajat, majd egy ragacsmentes, kereszttépéses-sűrítős technikával összeállítjuk a tincseidet, majd a felületét és igény szerint a végeit is összehorgoljuk.

.

Otthoni ápolás, mosás

Sok infó kering a neten a raszta haj ápolásával, mosásával és az öntisztulással kapcsolatban. Utóbbival kapcsolatban kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de én inkább azt javaslom, hogy 2-3 hetente mosd meg!

Viszont elkészítés után 2-3 hétig nem ajánlott (persze ha már nagyon nem bírod, akkor óvatosan megmoshatod). Ha korábban gyakrna mostad, előfordulhat, hogy “lázadni kezd” a fejbőröd, bekorpásodik, viszketni kezd, ezt a “Head and shouldres Sensitive” samponnal, vagy pl. a Pantene-nek van egy vizes alapú, fújós balzsamja, amit ráfújkálhatsz a fejbőrödre (a tincsekre ne!). Ugyanez jó abban az esetben is, ha a sampon kiszárította a fejbőrödet és emiatt viszket.

A sampont érdemes egy fújós flakonban felvizezni és úgy ráfújkálni a fejbőrre, belepaskolni és jó alaposan belepaskolni (de nem dörzsölni!), majd jó alaposan kiöblíteni (szintén paskolós, nyomkodós mozdulatokkal). Ha van hozzá türelmed, megteheted ezt tincsenként is.

Utána óvatosan nyomkodd ki belőle a vizet egy (vagy több) törölközővel! Amikor már nem csöpög, kibontva hagyhatod magától megszáradni, vagy kicsit meg is hajszárítózhatod. Ha úgy érzed, hogy a sampon kiszárította a fejbőrödet, húzódik, viszket, akkor fújhatsz a bőrre egy kicsit a fent említett Pantene (vagy bármilyen márkájú, de mindenképp vizes alapú, hidratáló, NEM OLAJOS balzsamból). Amikor már “idősebb” a rasztád, egyszerűbb a mosás, már nem kell úgy bánni vele, mint a hímes tojással, meg addigra valószínűleg kitapasztalod, hogy is legkényelmesebb Neked a mosás :)

Nagyon fontos, hogy a hajadat kiengedve szárítsd, legyen szellőzése, ne hagyd rajta sokáig a törölközőt, különben bepálhat a bőröd. 

A mosást célszerű horgolás előtt elvégezni, hogy kibújkáljanak azok a szálak, amik ki akarnak jönni, mosás után pedig jól át lehet horgolni az egészet.

Ne hordd mindig összegumizva  a hajad, hagyd néha szellőzni, ez jót tesz a fejbőrödnek és a töveknek is (ha mindig összegumizva hordod, hajlamosak a tövek összeakadni). 

Ha elfeküdted a hajad és összelapultak a tincsek, sodorgathatod unalmas perceidben :)

.

Horgolás, karbantartás

Nagyon fontos a rendszeres karbantartás, ugyanis a raszta haj is nő és a lenövéseket szakszerűen kezelni kell, illetve a tincsek közt nőtt babahajakat is be kell horgolni a megfelelő tincsbe, különben mint valami kúszónövény, elkezd magának utat törni és nagy valószínűséggel nem a jó helyre fog kerülni és ez azt eredményezi, hogy összenőnek a tincseid. Valamint a tincsek felületét is át kell horgolni, mert főleg eleinte nagyon szeretnek kiszálasodni (alvástól, sapka hordástól stb).

A karbantartást eleinte 1,5-2 havonta érdemes megejteni, később elég ritkábban is. (Ezt természetesen belátásodra bízom.) 

A horgolás sima, rövidáru boltban kapható horgolótűvel történik, gyakorlatilag a horgolótű segítségével behúzogatjuk a kiálló szálakat a tincsbe. Ez elég türelemjáték, de ha ügyes vagy (vagy van egy ügyes és türelmes ismerősöd), akkor otthon is elvégezhető, de mi is nagyon szívesen megcsináljuk Neked (és persze a lenövéseket is rendberakjuk)! :)

Szolgáltatásaink